המיתוג של ברלין עבר שינוי מ-"ענייה אבל סקסית" ל-"סקסית בלבד", וכעת העיר מהווה מוקד משיכה לחברות סטארט-אפ. העיר שמחה לקבל לחיקה את האורחים החדשים, אך המוניטין של ברלין הוא של צמיחה מהירה, וייתכן כי התשתיות של העיר לא יעמדו במעמסה.
עבור יוהאנס רייק, המעבר מברלין לציריך היה כמעט מובן מאליו. היה זה בשנת 2011, והחברה אותה ייסד – פלטפורמת הזמנות לאטרקציות תיירות בשם GetYourGuide – חיפשה מקום לצמוח בו. ציריך היתה אופציה יקרה וממוסדת מדי.
"היינו שני תלמידים בתוך מחסן," הוא אומר, "חיפשנו מקום שנוכל להרשות לעצמנו לגור בו, וגם להעסיק בו אנשים."
ואכן הם מעסיקים אנשים. כיום רייק הוא מנכ"ל חברה המעסיקה 400 עובדים ב-11 משרדים ברחבי העולם. ציריך היא ביתו של אחד מהמשרדים הללו, אך ברלין היא הלב של כל הפעילות. זאת הודות לעובדה שהיא מושכת "מאגר עובדים רחב", לדברי רייק. בניגוד לסקטור הטכנולוגיה בלונדון או בפרנקפורט – שם ההתמקדות היא בשירותים פיננסיים, הדורשים עובדים בעלי דרגת התמחות גבוהה אשר מקבלים שכר גבוה יותר – ברלין הפכה לאופציה נגישה יותר עבור אלה המנסים להתנסות במגוון תחומים. פתרונות דיגיטליים לתחומי הקמעונאות, המדיה ומשלוחי המזון הופכים לנפוצים יותר ויותר בברלין.
עדיין אפשר להנות מרמת חיים גבוהה יותר עם שכר נמוך יותר, אך ימיה ה"עניים אבל סקסיים" של ברלין – מונח שטבע ראש העיר לשעבר קלאוס ווֶרייט – נמצאים כבר מאחוריה. "בהחלט אפשר למחוק את המילה "ענייה" אומר רייק.
ובמובנים מסויימים זה אכן נכון. על-פי נתונים שנאספו ע"י לשכת המסחר של ברלין (IHK), בין השנים 2013-2014, ברלין נהנתה מהגידול השני בגובהו בתמ"ג בגרמניה. ההכנסות ממסים נמצאות בעלייה. מחירי השכירות מזנקים עם כניסת התושבים החדשים; ועל אף שישנו מחסור בדיור בברלין, יש לעיר עוד מקום לגדול: סך האוכלוסייה שלה – 3.5 מיליון – נמוך מהשיאים ההיסטוריים של העיר.
לשחק עם המספרים
ככלל, רמת השכר עולה ורמת האבטלה בצניחה – כך לפי נתונים ממשרד הסטטיסטיקה המדינתי. "אנחנו משקיעים זמן רב בהסבר על המספרים בשיחותינו עם עובדים פוטנציאליים," אומרת אווה גלאנצר, סמנכ"ל משאבי אנוש ב-GetYourGuide. "אם משווים את ברלין לאזור מפרץ סן פרנסיסקו, לונדון או שטוקהולם – מבינים מהר מאוד שניתן לקיים כאן רמת חיים גבוהה מאוד."
בסטנדרטים גרמניים, עם זאת, ברלין משתרכת מאחור. על-פי נתוני ה-IHK, ההכנסה הפנויה של תושביה אמנם עולה, אך עד 2013 היתה בירידה בהשוואה לממוצע הלאומי. באותה השנה, ברלין היתה במקום החמישי בהיקף ההשקעות הזרות עם סך של כ-19 מיליארד אירו (22.6 מיליארד דולר). לשם השוואה, המבורג היתה במקום הרביעי עם כ-35 מיליארד אירו.
הנתונים מראים, כי על אף השגשוג של ברלין, מבחינה היסטורית מדובר בתופעה חדשה יחסית. בגלל שהון צומח במהלך השנים, הדבקת פערים יכולה להיות קשה. ערים במערב גרמניה כגון דיסלדורף ומינכן ממשיכות להנות מחברות חדשות וצומחות כאחת. ברלין בילתה מספר עשורים מאחורי חומה ומתחת להריסות. רבות מהחברות הגדולות בגרמניה העתיקו את משרדיהן לעיר רק לאחר כינונה מחדש כבירת גרמניה המאוחדת.
ג'ם אזדמיר, המועמד המוביל של מפלגת הירוקים בבחירות המתקרבות לבונדסטאג, שוחח איתנו לאחר אירוע שנערך בברלין בנושא הכלכלה הדיגיטלית בגרמניה. "לעיתים אנו מתנהגים כאילו מדובר במשהו חדש לחלוטין," הוא אומר. "המצאנו חברות סטארט אפ בעזרת עקרון ה'מיטלסטאנד' המפורסם (חברות קטנות ובינוניות) – חלק מהחברות האלה בנות יותר ממאה שנים."
חברות אלה מניעות לא רק את הכלכלה הגרמנית אלא גם רבות מחברות ההזנק בגרמניה. ענקית המדיה Axel Springer המבוססת בהמבורג, השיקה את פלטפורמת היזמות שלה Plug and Play Acceleratior בברלין ב-2013. חברת סימנס המוכרת – בשיתוף עם בית הספר לכלכלה ומשפט בברלין – ייסדה רק השנה את אינקובטור הסטארט-אפים שלה בברלין.
דרישות לצמיחה
ברמת האוניברסיטה והמחקר, המכון לאינטרנט וחברה קיים מאז 2012. מרכז המחקרEinstein Center Digital Future קיבל אישור בסתיו האחרון לספק לאוניברסיטאות בברלין 50 משרות פרופסור בתחום הדיגיטליזציה.
מאמצים חדשים אלה חושפים את האתגר ארוך הטווח של ברלין בכינון בסיס השכלה גבוהה המותאם ספציפית ליצירת מקומות עבודה חדשים ולהצמחת חברות חדשות בכלכלה הדיגיטלית. ייתכן שגל הסטארט-אפים הנוכחי יצליח להתקיים בברלין הודות למחירי שכירות הגיוניים, הוצאות שכר נמוכות וכוח אדם מוכשר מיובא; אך ככל שהעלויות מתייקרות, העיר זקוקה לתשתית משל עצמה לצורך הצדקת המוניטין שלה לצמיחה מהירה.
דייויד קארטר הוא מפתח צד-לקוח ב-Uberall, פלטפורמת שיווק דיגיטלי לעסקים.
"ישנם כל מיני דברים שחברה צריכה כשגדלים מ-10, 20 או 50 עובדים ל-100 עובדים, שהיא לא צריכה בגדלים קטנים יותר", הוא אומר. "אלה דברים כמו כוח אדם המוקדש לתחום הפיננסי ומוודא שהחשבוניות נשלחות. כמובן שיש לנו פעילות מכירות עצומה, אבל יש גם מחלקות שתומכות בפעילות הזו," הוא מסביר את הצרכים של החברה הצומחת.
במילים אחרות, מדובר באנשים וחלקים המרכיבים חברה מקצועית – חלקים אשר חברות סטארט-אפ אינן דואגות להם בתחילת דרכן. אלה משרות הדורשות הכשרה ולימוד. קארטר מוסיף כי "על אף שאנחנו כבר מעסיקים אנשים מצויינים, אנחנו עדיין לא נמצאים במקום שבו אנחנו יכולים לבחור מועסקים בפינצטה."
מסלולי הכשרה בתכנות הפכו לכלי פופולרי להתמודדות עם האתגרים. מדובר במסלולים קצרים ואינטנסיביים המספקים הכשרה לאנשים חסרי רקע טכני, כך שיוכלו להוסיף אותה לקורות החיים שלהם. קארטר למד ספרות ספרדית בארה"ב, וההסבה שלו לתחום הטכנולוגיה היתה דומה.
לפני מספר שנים זה הספיק לו כדי למצוא משרת מתחילים בתכנות, ומשם להתקדם. לדבריו הנוף שונה כיום.
"דברים שבונים אותם בתחילת הדרך שונים מאוד מדברים שבונים לאחר ארבע שנים של צבירת ניסיון," אומר קארטר. "כנראה שלא הייתי מקבל את עצמי לעבודה שאני נמצא בה עכשיו לפני ארבע שנים, וזו סיטואציה מוזרה להיות בה."
מקור: DW
מעודכן לתאריך: ספטמבר 26, 2017