בסקר שנערך על ידי חברת הסקרים Kununu, התגלה כי מעסיקים בברלין מנהלים את ענייניהם לשביעות רצון העובדים. העובדים בחברת המכוניות Daimler (יצרנית מרצדס) מרוצים במיוחד.
מנוע תעסוקתי מצטיין: יצרנית הרכב דיימלר מקבלת ציונים טובים במיוחד מעובדי המפעל באזור ברלין.
עובדים יקרים, האם אתם רוצים לבוא או לצאת מהמשרד מתי שרק מתאים לכם? ואולי אתם רוצים להביא את הכלב שלכם לעבודה ולשים אותו בסל כלבים ליד שולחן המשרד? ברור שיותר עובדים מעריכים אופציות כאלו מאשר, למשל, רכב ליסינג מטעם חברה. ובברלין, שיעור המעסיקים הנענים לרצונות כאלה של העובדים, גבוה יותר מבכל חלק אחר של גרמניה. טיעון זה מבוסס על נתונים מפורטל סקירת המעסיקים Kununu. נתונים אלו עומדים לרשות Tagesspiegel באופן בלעדי ומתפרסמים כאן כעת.
הפורטל שקלל כמעט 145,000 ביקורות משתמשים, כלומר עובדים שמועסקים במקומות עבודה שונים ברחבי גרמניה, במהלך 12 החודשים האחרונים. העובדים התבקשו לדרג את מקומות העבודה שלהם על סקאלה שנעה בין נקודה אחת (לא מרוצה) לחמש נקודות (מרוצה מאוד). ברלין מקדימה את כל המתחרות, עם ממוצע של 3.79 נקודות, ואחריה, במרחק קטן מאד, ניצבים המעסיקים בהמבורג עם 3.78 ובבוואריה עם 3.76 נקודות. אזור סקסוניה-אנהלט במזרח גרמניה תפס את המקום האחרון עם 3.38 נקודות.
"ברלין מושכת אליה את הכישרונות הצעירים מגרמניה ואף מחוצה לה. בבירת גרמניה תמצאו מעסיקים ידועים וגדולים וגם עסקים חדשים ודינמיים שמעתיקים את מרכזם אליה", כך מפרשת אן ג'וליאן וירט, דוברת הפורטל המקוון, את התוצאות. סצנת הסטארט-אפ הגרמני, שליבה פועם בברלין, מלאת חיים. על פי נתונים שפרסם לאחרונה ה"סטארט-אפ מוניטור" הגרמני, מגזין שיוצא לאור מטעם האיגוד הפדרלי של סטארט-אפים בגרמניה, כמעט 16% מכל הסטארט-אפים במדינה נמצאים בברלין. לשם השוואה, בסקסוניה-אנהלט במזרח גרמניה, מדובר על קצת פחות משני אחוזים בלבד.
עם זאת, חברות ההיי-טק הצעירות אינן מעסיקות טובות במיוחד. לעתים קרובות, מעסיקים אלו מפרים את זכויות בסיסיות של העובדים, משלמים שכר שמצוי אף מתחת לממוצע, אך באופן טבעי מצפים מהעובדים להתאמץ מאד ולעבוד שעות נוספות ללא תשלום. הדבר בוודאי לא נשמע מפתה במיוחד. אך דווקא עבור עובדים צעירים ומשכילים בעלי התמחויות מבוקשות בשוק, לעתים קרובות הזדמנויות הקריירה מתפתחות מהר יותר בסטארט-אפים מאשר בחברות גדולות.
לוקס ברייטנבאך מחברת השירותים העסקיים Berlin Partner מתייחס למצב בעסקי הטכנולוגיה ומציין כי "לעתים העבודה במקומות כאלו נעשית בכמות גדולה של תשוקה, ולפעמים זה אמור לפצות על המשכורות הנמוכה יחסית". כמו כן, יש לשים לב לכך שהעסקה בחברות כאלו אמנם מתחילה ממשכורות בסיס נמוכות יותר, אך ההזדמנויות לקידום גדולות. במקביל, כישרונות שעובדים בחברות גדולות וידועות מושכים כישרונות חדשים נוספים לעבודה אצלם.
אין בחברות היי–טק צעירות ועדי עובדים
ככל הנראה, עובדים צעירים גם נוטים להיות חסרי מודעות לאילו זכויות הם יכולים לממש וצריכים לממש. "עובדים צעירים מבינים את העניינים האלו לעיתים קרובות רק בשלב מאוחר יותר של הקריירה שלהם", כך אומר אנדראס ספלאנמן מאיגוד העובדים Verdi. הוא מציין בצער כי חלק מהעובדים מבינים זאת רק כשהם מתכננים להקים משפחה או אם הם חולים במשך זמן רב. לעיתים קרובות, אין בחברות היי-טק צעירות מועצות עובדים. הייעוץ המשפטי של האיגודים נכנס לתמונה במקרים כאלו מאוחר מדי, ולרוב כאשר החברות נכנסות לסחרור פיננסי והמשכורות אינן משולמות לעובדים בזמן.
חברות גדולות כמו Deutsche Bahn מרוויחות מהדרך שבה סטארט-אפים מספקים להן שירותים – דרך מכרזים שמניבים פרויקטים למיחשוב, לפרק זמן מוגבל ללא התחייבות לטווח ארוך. פלנמן מבקר את צורת העבודה הזו, ולדבריו חברות גדולות ותיקות מנצלות את הפוטנציאל היצירתי של עובדים צעירים וחברות חדשות וקטנות אך הן אינן מתקשרות עמן בתמורה ביחסי עבודה לטווח ארוך. "העסקים הקטנים והעובדים הצעירים נושאים לבדם בנטל הסיכון", כך הוא אומר.
בכל הנוגע לחיים בברלין, יתכן שיש חשיבות גדולה מבחינת העובדים הצעירים גם למיקום: יוקר המחיה של ברלין עדיין סביר יחסית, למרות עליות ניכרות של שכרת דירות בברלין שנרשמו בשנים האחרונות. והדבר בולט במיוחד בהשוואה לערים גדולות אחרות כמו פרנקפורט או מינכן. גם היצע התרבות והבילוי המגוון בברלין הופך את בירת גרמניה למעניינת במיוחד עבור צעירים. "ברלין היא לא רק עיר טובה לעבוד בה, אלא גם עיר טובה לחיות בה", כך אומר ברייטנבאך.
דירוגה של חברת BVG הציבורית גרוע למדי
עם זאת, "מדד האושר של העובדים" מראה כי נתוני חברות הסטארט-אפ לבדן אינם יכולים להסביר מדוע עובדי ברלין כל כך מרוצים בסך הכל. האתר מדרג לעתים קרובות גם חברות גדולות. בברלין, למשל, מקבלת חברת דויטשה באן דירוג גבוה יחסית (3.5 נקודות בסולם של 1 עד 5) אך חברת BVG. חברת התחבורה בבעלות הרשויות בברלין איננה מושכת במיוחד לעובדים, והיא מקבלת רק 2.6 נקודות בדירוג.
חברת דיימלר (יצרנית מרצדס) היא מעסיק טוב במיוחד עם ציון של 3.9 נקודות. 2,500 עובדים מייצרים חלקים עבור המותג Mercedes-Benz של יצרנית הרכב הידועה, שמקום מושבה המרכזי בעיר שטוטגרט, במפעל באזור Marienfelde. הראה כי התאונה בה נהרג אחד העובדים באמצע יולי לא השפיעה עד כה על דירוג הפורטל.
אבל מה בדיוק רוצים העובדים מהחברה שלהם? מאחר ורישום ביקורות מפורטות אפשריות באתר Kununu, החוקרים אוספים גם נתונים על כך. עם זאת, נתונים אלה מתייחסים לכל המעסיקים בגרמניה, ולא רק למצב בברלין. נראה כי הכי חשוב לעובדים ששעות העבודה יהיו גמישות, שתהיה להם אפשרות לעבוד גם מהבית שלהם, ושכלבים יתקבלו בברכה במקום העבודה. מסתבר כי שכר טוב זה לא הכל.
רק 14.6% מהמעסיקים מאפשרים הבאת כלבים למשרד
עם זאת, מה שהעובדים רוצים לקבל לא תמיד עולה בקנה אחד עם מה שמוצע על ידי המעסיקים. למשל, מתברר כי ההיצע והביקוש צמודים זה לזה יחסית כשמדובר בבקשה לשעות עבודה גמישות ולעבודה ממשרד ביתי. אבל כשזה מגיע להבאת כלבים משרד המצב נראה די שונה: יותר מאחד מכל ארבעה עובדים (קצת פחות מ- 27%) רוצה לקבל אישור להביא לעבודה את ידידו הטוב עם ארבע הרגליים. יחד עם זאת, רק 14.6% מהמעסיקים מאפשרים זאת. הפער גדול במיוחד – ובכיוון השני- בהצעות והטבות שונות מצד המעסיקים כגון חניה צמודה, אינטרנט חינם או "אירועים" לעובדים. מעסיקים רבים מציעים זאת, אך כמעט אף אחד מהעובדים לא צריך או רוצה את זה בעדיפות גבוהה במיוחד.
מכיוון שהמספרים הם דירוגים מקוונים של מי שהחליטו להיכנס לאתר, הם אינם מדגם מייצג לחלוטין. עם זאת, לא מעט אנשים הצביעו באתר – מדובר כאמור ב- 144,000 משתמשים. המומחים לא רוצים להפריז במספרים. בסקר מקוון קשה לקבוע מי הצביע מספר פעמים וקשה לבדוק עד כמה מהימן המידע המוקלד על ידי המשתמשים. כל זה נכון, כמובן. ובכל זאת, התוצאות שתוארו כאן נוטות לחזק ניתוחים אחרים שהתפרסמו לאחרונה על ידי חוקרי עולם העבודה: לעובדים כיום יש דברים חשובים יותר מחניונים או בונוסים – הם רוצים להיות מסוגלים לקבוע באופן עצמאי את תנאי העבודה שלהם ואת סביבת העבודה שלהם.
Source: Der Tagesspiegel
מעודכן לתאריך: אוקטובר 27, 2019