גרמניה מהווה את אחד היעדים הפופולריים ביותר בקרב סטודנטים, אך אלה נאלצים להתפשר על חדרים קטנים הרבה יותר – ולהיפרד מהרבה יותר כסף.
סקר שנערך בגרמניה לאחרונה מצביע על מגמה ברורה – הדיור לסטודנטים הולך ומתייקר.
ולמרות הכל, עדיין ישנן מספר ערים עם פוטנציאל לדיור בר השגה.
העלייה הממוצעת בשכר הדירה החודשי לסטודנטים – 54 אירו
סטודנט טיפוסי שלומד באוניברסיטה בגרמניה נאלץ היום לקחת בחשבון לא רק את שכר הלימוד ועלויות אחרות, אלא גם את מחירי הדיור המרקיעים. סקר מטעם אוניברסיטת מאסטריכט שנערך בקרב כ-22,000 סטודנטים בגרמניה מגלה כי סטודנט שחי בגרמניה מתגורר בשטח ממוצע של כ-29 מ"ר בלבד. נתון זה דומה לנתון מ-2014, אלא שהיום שטח כזה עולה 386 אירו בממוצע (כולל עלויות נלוות כגון מים וחשמל) – 54 אירו יותר מאשר המחיר לפני חמש שנים.
כמו כן, הסקר מגלה כי כשליש מהסטודנטים מתגוררים בדירות שותפים; 26% מהם מתגוררים לבד, וכ-25% מהם מתגוררים בבית ההורים. רק 16% מהסטודנטים מתגוררים במעונות האוניברסיטאות. שיעור הסטודנטים מהערים הגדולות (בהן מחירי השכירות גבוהים הרבה יותר) המתגוררים עם הוריהם גבוה יותר.
הלחצים בשוק הדיור הגרמני נותנים את אותותיהם גם על הסטודנטים
העיר מינכן מהווה דוגמה אחת מני רבות – אך עם זאת קיצונית – ללחצים בשוק הדיור הגרמני המשפיעים על סטודנטים חדשים במדינה: בראשית סמסטר החורף 2018/2019, רשימת ההמתנה של סטודנטים הממתינים לדיור אוניברסיטאי מנתה 11,200 אנשים.
אקהארד קוהן, מנכ"ל חברת שרותי כח האדם Studitemps, אומר כי החיפוש אחר דיור בר השגה הוא אחד האתגרים המשמעותיים ביותר עבור סטודנטים בגרמניה. "רוב הסטודנטים מעריכים בחסר את עלויות הלימודים, ומאידך מפגינים ביטחון מופרז באשר ליכולתם למצוא מקום מגורים," הוא מסביר. לצורך הפחתת הלחצים, הוא טוען, על הממשלה הפדרלית והאוניברסיטאות להשקיע יותר בדיור לסטודנטים, דיור חברתי וקצבאות לסטודנטים.
עליית מחירי השכירות בדירות בברלין – 31% בחמש שנים
מהסקר עולה כי ישנם פערים משמעותיים במחירי השכירות בין הערים השונות והמחוזות השונים. שלא במפתיע, מערב המדינה יקר יותר מאשר מזרחה.
בראש רשימת הערים היקרות נמצאת קונסטנץ, בה סטודנטים משלמים 20.12 אירו למ"ר בממוצע. בעקבותיה נמצאות מינכן (20.05 אירו למ"ר), המבורג (19.27 אירו), פרנקפורט (18.74 אירו), ויסבאדן (17.96 אירו) וברלין (16.53 אירו). גם בערים אוניברסיטאיות קלאסיות כגון פרייבורג, היידלבורג וטיבינגן סטודנטים נאלצים לשלם לא מעט עבור שכר דירה.
בערים הגדולות חלה עלייה משמעותית במחירי השכירות מאז 2014 – ובבירה ברלין שיעור העלייה הגיע עד 31%. אפילו מזרח גרמניה איננה חסינה בפני עליות המחירים: המחירים בערים כגון יינה, לייפציג וארפורט אמנם נמוכים משמעותית מהממוצעים במערב המדינה, אך עם זאת עדיין נמצאים היום ברמה גבוהה בהרבה בהשוואה ל-2014.
איפה בכל זאת סטודנט יכול למצוא דיור זול (יחסית) בגרמניה ?
ולמרות הכל, יש גם חדשות טובות. ניתן עדיין למצוא עסקאות טובות יחסית, כל עוד יודעים היכן לחפש. בקרב הערים הגדולות, קלן היא הזולה ביותר עם מחיר של 15.88 אירו למ"ר. אלה המוכנים להתרחק ממרכזי הערים ימצאו מחירים זולים אף יותר.
האלה היא העיר הזולה ביותר, שם מחיר ממוצע למ"ר עומד על 11.26 אירו. גם הערים המערביות אסן וקאסל (כ-12.30 אירו למ"ר) זולות יחסית. ובעוד הערים בון ודיסלדורף הן בין היקרות ביותר, ניתן למצוא דיור זול יותר בערים שכנות כגון דורטמונד, וופרטאל ובוכום. סטודנטים הלומדים בברלין יוכלו למצוא דיור זול יחסית בעיר פוטסדאם השכנה.
Source: The Local
מעודכן לתאריך: נובמבר 27, 2019