ברלין מובילה לראשונה את דירוג הערים בגרמניה
הודות לשוק העבודה והנדל"ן ההולך וגדל בבירת גרמניה, ברלין מובילה כעת מבחינת דינמיות. יחד עם הערים מינכן ודרמשטאדט הבירה ניצבת בראש.
ברלין היא עיר דינמית במיוחד, מינכן נמצאת כרגע במצב הטוב ביותר, ובערים וולפסבורג ואינגולשטאד לעומת זאת אפשר לחוש את המשבר שחל בתעשיית הרכב הגרמנית. אלה תוצאות הדירוג העירוני של השנה שעברה כפי שנערכו על ידי מכון העסקים הגרמני (IW) בשיתוף "Wirtschaftswoche" ופורטל האינטרנט Immobilienscout24.
ערי המטרופולין המרכזיות של חבל פרנקוניה, נירנברג, ארלנגן ופירט (FUERTH) פילסו את דרכן לראש הטבלה. תומס שרוטר, מנכ"ל Immobilienscout24, מציין כי "הערים לייפציג ויינה ( JENA) מתפתחות היטב, וזאת בניגוד למגמה בערי ייצור המכוניות.
30 שנה לאחר נפילת חומת ברלין, ברלין זוכה כעת במקום הראשון מבחינת הדינמיקה. הקצב הכלכלי והעסקי בעיר גדל משמעותית, במיוחד בשוק העבודה והנדל"ן. משנת 2012 עד 2017, כעודף של 250,000 אנשים עברו לברלין בהשוואה למספרם של אלו שעזבו אותה. מינכן הגיעה למקום השני, ואחריה העיר פירט. ערי המכוניות אינגולשטאדט וולפסבורג – שעוד בשנה שעברה ניצבו להן בתוך העשירייה הראשונה – נסוגו להן כעת למקומות ה-39 ו-49 בהתאמה.
מינכן ממשיכה להוביל בליגה הבכירה. בירת בוואריה עולה על דוכן המנצחים בפעם השביעית ברציפות. השילוב הייחודי בעיר – בין תשתית מדעית לביצועים גבוהים וכלכלה תחרותית "מתפקד כמנוע טורבו לכל סביבת מינכן", כך הסביר המומחה האנו קמפרמן מחברת IW Consult.
לאחר המובילה הכללית מינכן, הגיעו למקום השני והשלישי הערים ארלנגן ושטוטגרט. המטרופולין הפיננסי של גגרמניה ואירופה – פרנקפורט כמובן – ניצבת במקום טוב בעשיריה הראשונה, וכמוה גם הערים המבורג, רגנסבורג, וירצבורג ואולם (ULM). בתחתית הטבלה ניצבות להן הערים ברמרהאבן – BREMERHAVEN (מקום 69) כמו גם שתי ערים בחבל הרוהר – העיר הרנה (HERNE), והעיר גלזנקירכן (GELSENKIRCHEN), במקומות ה-70 וה-71 בהתאמה.
ערים גדולות בחבל הרוהר אמנם נמצאות בתחתית דירוג הערים כבר מזה שנים. עם זאת, קמפרמן דווקא רואה הזדמנויות לפיתוח האזור. כנקודות אור הוא מציין בין היתר שטחי מגורים זולים יחסית, פתיחות תרבותית בערים אלו, בינוי עירוני מגובש, מומחים ובעלי מקצוע רבים, אוניברסיטאות ומכוני מחקר, כמו גם שדות תעופה חדישים ומרווחים.
על פי הניתוח, העיר דרמשטאדט כנראה ערוכה בצורה הטובה ביותר לקראת העתיד. "העיר בדרום מדינת הסן – HESSEN – היא מקום משכנן של מספר גדול של חברות מצליחות וחדשניות ביותר", כך מסביר קמפרמן. זה כולל את קונצרן התרופות והכימיקלים MERCK. במקומות הבאים בטבלה קטגורית התחזית לפיתוח עתידי אפשר למצוא את הערים מינכן, ארלנגן, שטוטגרט ויינה.
על פי המחקר, נוצרה מעין מעצמה כלכלית חדשה בגרמניה, בחבל פרנקוניה התיכונה סביב הערים ארלנגן, נירנברג ופירט. האזור עבר שינוי מבני מאסיבי. תאגידים כמו GRUNDIG או QUELLE, שהיו מבוססים בפירט, כבר אינם קיימים. עם זאת, ההתמקדות המוקדמת של הרשויות באזורים אלו בטכנולוגיות עתידיות כמו מיכשור רפואי מתקדם עזר לניהול חלק יחסית של השינוי המבני.
בדירוג העירוני השנתי, חברת IW Consult של המכון הכלכלי בגרמניה עורכת השוואה בין המצב הנוכחי, מגמות שינוי של אינדיקטורים מסוימים (דינמיקה) וכן הערכה של סיכויי הפיתוח העתידי של ערים גדולות, עם יותר מ- 100,000 תושבים. במחקר מנותחים גורמים כגון המבנה הכלכלי, שוק העבודה, שוק הנדל"ן, רמת התשתית המדעית והמחקרית, תעשיות עתידיות ואיכות החיים של התושבים.
ניתוחים אחרים מגיעים לפעמים לתוצאות שונות קמעא. מחקר של המכון הכלכלי העולמי בהמבורג (HWWI) והבנק הפרטי ברנברג (BERENBERG ) קבע לאחרונה כי סיכויי הפיתוח העתידי הגבוהים ביותר בקרב כל ערי גרמניה הם בבירת גרמניה ברלין. ואולם, המחקר מביא בחשבון רק את 30 הערים הגרמניות הגדולות ביותר, כך שערים קטנות יותר, שאולי חוות פיתוח דינמי במיוחד דווקא כעת, לא נכללו בו.
עיר הבירה ברלין רשמה גם עלייה גבוהה יחסית באוכלוסייה בהשוואה לערי גרמניה האחרות, מה שמתבטא בגידול הגבוה ביותר בתעסוקה בכל 30 הערים ובשיפור משמעותי בפריון העבודה, וכן בביקוש גובר לדירות בברלין.
לייפציג זכתה במקום השני בסך הכל. בכל הנוגע למינכן, לעומת זאת, הכותבים זיהו "גבולות בסיסיים לצמיחה עתידית": בירת בוואריה ניצבת לפיכך במקום השלישי, המכובד אף הוא. עבור רשימת הדירוג הזו, אשר נערכת כל שנתיים מאז שנת 2008, שוקללו גורמים כמו חינוך, חדשנות, גישה ונוכחות של חברות וגורמים בינלאומיים נגישות תחבורתית, וכן פריון העבודה התפוקה ומגמות גידול האוכלוסייה.
Source: Der Tagesspiegel
מעודכן לתאריך: ינואר 23, 2020